Ferry Maats Soul Show geldt als één van de meest legendarische programma’s van de Nederlandse radio. Het introduceerde veel fijne soul, swingbeat en disco in Nederland. Sam Sparro lijkt in Maats platencollectie te zijn gedoken.

Ware het niet dat Sam Sparro uit Australië afkomstig is en waarschijnlijk nooit in aanraking is gekomen met de ex-TROS-dj. Bovendien is Sparro pas in 1982 geboren en heeft de gloriedagen van de swingbeat en soul daardoor grotendeels misgelopen. Vier jaar na zijn titelloze debuutalbum is Sparro terug met Return To Paradise.

Waar Sam Sparro op zijn eersteling een dampende mix bracht van funk en elektronica, grijpt hij op de opvolger terug op de muziek van artiesten als Shalamar, SOS Band, Prince, Narada Michael Walden, Odyssey, Ashford & Simpson, Midnight Star en Imagination. Oftewel: dansbare soulpop uit het midden van de jaren tachtig.

Producers Jesse Roog, Greg Kurstin, Tim Anderson en Lester Mendez weten het geluid uit de dagen van Ferry Maats Soul Show treffend na te bootsen, met her en der wat modernere productionele trucjes of geluiden die eigenlijk van latere datum zijn (houseachtige pianosounds, verfijndere drumcomputers, et cetera).

Besnord

Vocaal heeft de besnorde Australiër veel weg van Tunde Baiyewu van de Britse formatie Lighthouse Family en Simon Webbe van de boyband Blue. Een aangename soulvolle stem dus, maar niet zo virtuoos als zijn voorbeelden van een aantal decennia geleden. Hoogtepunt is de ruim zes minuten durende discosong We Could Fly.

Wie niet beter zou weten, zou bij beluistering van Return To Paradise wellicht denken dat hij per ongeluk een van Ferry Maats voortreffelijk samengestelde Soul Shows-cd’s op heeft gezet. De liedjes van Sam Sparro komen ruim een kwart eeuw te laat om uit te kunnen groeien tot klassiekers, maar soulkikkers zullen hun vingers aflikken bij dit plaatje.