Zoals de Amerikaanse rockband Girls geheel uit mannen bestaat, wordt de popformatie Boy gevormd door twee jongedames. Vriendschap speelt een grote rol op het eerste album Mutual Friends.

Boy is een Duits-Zwitsers popduo bestaande uit zangeres Valeska Steiner en bassiste Sonja Glass. De twee formeerden een band in 2007, tijdens hun theateropleiding in Hamburg. Het debuutalbum Mutual Friends verscheen in 2011 op het platenlabel van de populaire Duitse zanger Herbert Grönemeyer.

Nu pas verschijnt Mutual Friends ook in Nederland. Stiener en Glass krijgen op het debuut hulp van diverse wederzijdse vrienden, onder leiding van producer en filmcomponist Philipp Steinke. Dat filmische aspect hoor je dan ook wel een beetje terug op Mutual Friends. Niet in zijn grootsheid, maar juist in zijn eenvoud.

De liedjes zijn klein en teer, maar in de achtergrond van de op het eerste gehoor spaarzaam aandoende instrumentatie zijn allerlei accenten hoorbaar. Kleine pianomotiefjes, een eigenaardig gestemde gitaar, summiere elektronica; ze geven de soms wat kabbelende liedjes net dat beetje extra pit waardoor ze de aandacht trekken.

Bloemetjesbehang

Maar echt opvallen doen de liedjes ook weer niet. Ze zijn het muzikale equivalent van bloemetjesbehang; niemand zal zich er echt aan storen, maar pas als je er nauwkeurig op gaat letten kun je er uitspraken over doen. Zo gaat Mutual Friends geen moment vervelen, al zijn er ook maar weinig liedjes die je echt raken.

En dat is zonde, want in alle opzichten is het debuut van Boy een uiterst degelijk product. Zelfs aan het artwork is zichtbaar veel zorg besteed. Boy kan worden gezien als een lightversie van Feist of als een seksloos huwelijk tussen Simone White en Regina Spektor. Geheel platonisch, maar niet vruchteloos.