Na een lange radiostilte keert rockband Gun uit Glasgow terug aan het front met het toepasselijk getitelde Break The Silence. Het album bevat een elftal toegankelijke nummers die goed geschreven zijn, maar geen duidelijk eigen karakter tonen.

Mocht je de naam niet meteen kunnen plaatsen: Gun is de band die halverwege de jaren negentig een hit had met een rockversie van Word Up!, een cover van een hit van de funkband Cameo. Enige jaren daarna viel de groep uit elkaar, maar recentelijk maakte men een doorstart met deze plaat als resultaat.

De uitgelaten opener Butcher Man en directe opvolger 14 Stations herinneren met hun pakkende losheid wellicht nog het meest aan dat doorbraaknummer van twee decennia geleden. Gun beperkt zich op deze schijf echter zeker niet tot één bepaald aanwijsbaar geluid.

Zo heeft Lost & Found door de soms snerpende vocalen en uitgebreide begeleiding wel wat weg van Guns N’ Roses, terwijl Caught In The Middle een meer hedendaagse klank laat horen en het titelnummer weer eerder neigt naar The Cult (de band waarmee Gun deze zomer op tour gaat).

Probleem

Daarmee komt meteen het grote probleem van Break The Silence bovendrijven: alle stukken zitten weliswaar gedegen in elkaar en klinken bovendien heel radiovriendelijk, ze zijn niet echt typisch voor Gun. Het is wat dat betreft een teken aan de wand dat deze groep zijn roem vooral te danken heeft aan een cover.

Neemt niet weg dat dit album ondanks zijn ietwat zwalkende koers genoeg aangenaam luistervoer biedt om de doorsnee rockliefhebber te kunnen bekoren. Of dat voor veel mensen voldoende reden is om deze plaat daadwerkelijk te kopen, blijft echter de vraag.
 

Gun staat op 10 juli in Tivoli, Utrecht.


Luister dit album op Spotify