"In our heads there’s always been a dream of all we long to belong to", zingt Alexis Taylor van Hot Chip in het slotnummer van het vijfde album. De muziek van de band is simpel te duiden, al is Hot Chip wel een op zichzelf staande entiteit.

De band Hot Chip werd in het jaar 2000 opgericht in Londen. Terwijl veel leeftijdsgenoten gitaarbandjes formeerden tijdens de postpunkexplosie uit het eerste decennium van de 21e eeuw, hadden de heren van Hot Chip meer interesse voor elektronische muziek. Het resulteerde in 2004 in het debuut Coming On Strong.

Daarna verscheen er netjes om de twee jaar een vers album van Hot Chip: The Warning (2006), Made In The Dark (2008), One Life Stand (2010) en nu dus In Our Heads. Je kon er de klok op gelijkzetten. De band produceerde de plaat volledig zelf, met ouderwetse keyboardgeluiden uit de jaren tachtig en negentig.

Waar veel acts echter de donkere, kille klanken van de jaren tachtig opzoeken, durft Hot Chip zich te begeven op het popvlak uit dat decennium. Soms klinkt dat klunzig, kitscherig en verre van cool, maar het past mooi bij de onderkoelde doch emotionele presentatie van de songteksten. Welhaast als een bedachtzame variant van Erasure.

McCartney

Een vergelijking met de producties van Paul McCartney uit de jaren tachtig is zeker op zijn plaats, variërend van Macca’s experimentele synthesizerwerk op McCartney II tot de gelikte pop op Press To Play uit 1986. Dat geldt vooral voor de songstructuren. Elders plukt Hot Chip gretig geluiden uit hiphop, techno, house en ambient.

Hot Chip gaat de diepte in op de ruim zeven minuten durende stukken Flutes en Let Me Be Him, maar is tegelijkertijd in staat pakkende popnummers te schrijven, zoals de band bewijst met Don’t Deny Your Heart, Night And Day, These Chains en Always Be Your Love. Genoeg materiaal dat in onze hoofden blijft steken dus.