Popzangeressen zijn dan wel prominenter dan ooit aanwezig in de hitlijsten, maar wie verder kijkt zal het opvallen dat de hits van deze dames bijna allemaal van dezelfde producers afkomstig zijn.

Zo ook bij Marina and The Diamonds, een formatie die in feite uit niemand anders dan de Grieks-Britse zangeres Marina Diamandis bestaat. Live wordt ze weliswaar bijgestaan door een begeleidingsband, maar op plaat wordt die vervangen door studiomuzikanten naar keuze van de betreffende producer.

En die hebben een dikke vinger in de pap op de albums van Diamandis. Op het debuut The Family Jewels werkten onder meer Pascal Gabriel (S’Express, Dido, Kylie Minogue) en Spice Girls-producer Richard Stannard mee. Liam Howe en Greg Kurstin (Red Hot Chili Peppers, The Shins) keren terug op het tweede album.

Ook andere grote namen schuiven aan op Electra Heart, waaronder Dr. Luke (Jessie J, B.o.B, Nicki Minaj), Rick Nowels (Lana Del Rey, Jason Mraz, Lykke Li), Diplo (Beyoncé, Lil Wayne, Santigold) en Steve Angello van Swedish House Mafia. Het album staat daardoor tjokvol met potentiële hits en frisse eigentijdse klanken.

Overwicht

Diamandis mag dan wel aan ieder nummer meeschrijven, door het overwicht aan ervaring van haar partners weet ze echter nergens echt een duidelijke stempel op te drukken. Zo klinkt ze afwisselend als Katy Perry, Florence + The Machine, Lady Gaga en Lana Del Rey, met soms minstens zo’n leuke liedjes en technisch betere vocalen.

Haar teksten over tienerangst, liefde en onzekerheden zijn donkerder dan de luchtige popproducties doen vermoeden, maar niet overal even sterk. Met zeer aanstekelijke liedjes als Bubblegum Bitch, Homewrecker, Teen Idle en Hypocrates is Marina and The Diamonds de grote doorbraak nabij, mits het publiek haar niet verwart met al die andere zangeressen.