Na de succesvolle verfilming (qua omzetten althans) van de musical Mamma Mia! van ABBA en de aanhoudende hoge kijkcijfers van de serie Glee, was een musicalfilm rondom typisch Amerikaanse rockklassiekers onvermijdelijk.

Repertoire van beroemde rockbands als Def Leppard, Foreigner, Bon Jovi, Twisted Sister, Guns N’ Roses, Poison, Mötley Crüe en Whitesnake coveren was tot voor kort louter en alleen het domein van tributebands en kandidaten van talentenjachten. De musical Rock Of Ages dateert echter al uit 2006, drie jaar voordat Glee startte.

De musical is weer gebaseerd op een boek van Chris D’Arienzo, over de aspirant rockster Drew Boley en een naar werk zoekende actrice, Sherry Christian. In de door choreograaf Adam Shankman geregisseerde verfilming van Rock Of Ages worden de hoofdrollen respectievelijk vertolkt door Diego Boneta en Julianne Hough.

Boneta en Hough zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van de vocalen op de soundtrack van de film, net als andere leden van de cast (waaronder Tom Cruise, Russell Brand, Alec Baldwin, Mary J. Blige en Catherine Zeta-Jones). Liedjes van onder meer de bovengenoemde rockbands worden in het verhaal verwerkt.

Zielloos

De keuze om de acteurs de liedjes zelf te laten zingen, is vanuit cinematografisch oogpunt wellicht te verantwoorden, zeker wanneer getrainde vocalisten als Boneta en Hough de nummers voor hun rekening nemen, maar op plaat is het zeker geen onverdeeld succes. Met name de hevig bewerkte stem van Tom Cruise klinkt zielloos.

Datzelfde geldt eigenlijk voor het hele album, waarop rockhits (soms in medleyvorm) nagebootst worden. Hoewel de film zich afspeelt in 1987, zijn vijf liedjes bovendien van latere datum (dan tellen we het op Timex Social Club gelijkende nieuwe nummer Undercover Love niet mee). Rock Of Ages klinkt vooral als een karaokeavond met de topverdieners van Hollywood.