Na een wachttijd van drie jaar is de populaire band Gossip terug met een nieuwe langspeler. Op het openingsnummer spreken de Amerikanen echter van een Melody Emergency. En dat is niet geheel onterecht.

Gossip is een in 1999 opgericht poptrio, bestaande uit zangeres Beth Ditto, gitarist Brace Paine en drummer Hannah Blilie. In 2006 brak Gossip door met het derde album Standing In The Way Of Control en het daarvan afkomstige titelnummer. Met opvolger Music For Men en diens single Heavy Cross volgde succes in Nederland.

De voorganger uit 2009 werd nog geproduceerd door Rick Rubin (Adele, Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, Johnny Cash), maar op het vijfde album A Joyful Noise neemt Brian Higgins als producer plaats achter de knoppen. Hij was verantwoordelijk voor hits van onder meer Cher, Sugababes, Kylie Minogue en Girls Aloud.

Waar Higgins erin slaagde voor al deze zangeressen memorabele of op zijn minst bijzonder aanstekelijke popproducties neer te zetten, zijn de resultaten op dit album van Gossip aanzienlijk minder bevredigend. Rubin complementeerde de composities van het drietal, terwijl Higgins juist de manco’s van de liedschrijverij blootlegt.

Moeizaam

Gossip is goed in staat zo nu en dan fijne liedjes te vervaardigen (zoals het hier aanwezige Get A Job, Horns, Get Lost en Love In A Foreign Place), al zwalkt het album op de nummers ertussen moeizaam voort, waarbij de band het ene moment klinkt als Madonna, dan weer als Sugababes of een willekeurige andere popact.

Het album is een behoorlijke tegenvaller na het zeer leuke Music For Men, het eveneens sterke Standing In The Way Of Control en Ditto’s vorig jaar verschenen solo-EP (geproduceerd door James Ford en Jas Shaw). De zang van Beth Ditto is echter het enige op dit nieuwe schijfje dat te betitelen valt als A Joyful Noise.