Na acht jaar komt het Amerikaanse Lit met een opvolger van zijn zelfgetitelde album: een getroebleerde tijd, waarin de band afscheid moest nemen van zijn drummer. The View From The Bottom vormt echter een overtuigende terugkeer van de punkrockers.

Zoals te verwachten hangt de schaduw van de in 2009 aan een hersentumor overleden trommelaar van het eerste uur Allen Shellenberger levensgroot over de nieuwe schijf, onder andere in The Broken, The Wall en de ontroerende elegie Here’s To Us. Dat betekent echter niet dat dit een deprimerende plaat is geworden.

Enthousiaste opener C’Mon zet de toon met de boodschap de dag (of eigenlijk eerder nog de nacht) te plukken, in de wetenschap dat iedere dag (of nacht) mogelijk de laatste kan zijn.

De direct daaropvolgende eerste single You Tonight sluit daar mooi bij aan en bewijst bovendien net als de overige tien nummers op dit album dat de groep haar vermogen tot het schrijven van pakkende en compacte liedjes allerminst verloren is.

Variatie

Binnen de vrij beperkte parameters die nu eenmaal eigen zijn aan toegankelijke punkrock, weet de groep trouwens nog aardig wat variatie aan te brengen: de beat in Miss You Gone, het dubbele gitaarwerk bij Nothing’s Free en de aparte vocalen van Partner In Crime bijvoorbeeld.

Hier en daar wordt het geluid ook door strijk- en pianoklanken verrijkt (Here’s To Us, The Wall). Geen revolutionaire toevoegingen natuurlijk, maar wel genoeg om deze plaat warm aan te bevelen aan liefhebbers van de band en het genre. Een waardig eerbetoon aan Shellenberger.