Paramaribo bracht ons eerder al de succesvolle en getalenteerde zangeressen Ruth Jacott en Sabrina Starke, maar de Zuid-Amerikaanse stad herbergt meer zangtalent. Ook Kamryn Belle komt er vandaan.

Kamryn Belle is een uit Suriname afkomstige zangeres, die opgroeide en woonachtig is in Nederland. In haar geboorteland had Belle begin 2011 een top 10-hit met het popliedje Sopi Lobi, onder de artiestennaam Kammy. Amper anderhalf jaar later heeft ze het roer volledig omgegooid, met de uitkomen van haar debuutalbum.

Belle verruilt op haar eerste langspeler Sway de hitparadepop namelijk voor een broeierige mix van jazz, soul, reggae en latin. Ze wordt hierin bijgestaan door sterproducer Tony Platt, die in zijn veertigjarige carrière samenwerkte met grootheden als Bob Marley, AC/DC, Iron Maiden, Cheap Trick, Gary Moore en Foreigner.

De laatste jaren zit Platt echter vooral achter de knoppen van reggae- en jazzartiesten, zoals evident op Sway. Zijn producties van Kamryn Belle’s eigen composities (en de Eartha Kitt-cover Where Is My Man) zijn kleurrijk, levendig en warm. De twee disciplines vullen elkaar goed aan op dit fijne plaatje.

Raakvlakken

Sensuele liedjes als A Song For You, Sway, Once Upon A Time en Miss You maken van Kamryn Belle’s debuut een spannende en intrigerende plaat. Haar stem heeft bovendien raakvlakken met die van Ella Fitzgerald, Amy Winehouse (vooral in No Good), Duffy, Joan Armatrading en Grace Jones.

Helaas zijn niet alle liedjes even sterk (Mr. Brown en Remember zijn duidelijk aanwijsbare minpunten), maar over de hele linie is Sway een borrelende smeltkroes van diverse genres waaruit een half dozijn aan goede, licht te verteren jazzpopliedjes voortkomen. Wellicht genoeg om Nederland net zo in te pakken als Jacott en Starke dat deden.