Binnen de elektronische muziek heb je een paar vaste waardes, waarvan je welhaast precies weet wat je krijgt en dat kwaliteit gegarandeerd is. Café Del Mar is één van die merken en is inmiddels toe aan zijn achttiende compilatie.

Café Del Mar is een in 1980 opgerichte bar in Sant Antoni de Portmany op het eiland Ibiza. Gelegen aan de kust, staat de locatie vooral bekend om zijn zonsondergangen, die soms door honderden mensen tegelijkertijd vanaf de kade aanschouwd worden. De muziek die er gedraaid wordt, is sinds 1994 jaarlijks op cd te verkrijgen.

Los van diverse spin-offs is dit het achttiende deel van de reguliere reeks (er was geen editie in 2010), dat dankzij de samenstelling van de Finse muzikant Toni Simonen weer een bijzonder mooie verzameling is geworden van chillout, downtempo, lounge, ambient, relaxte trance, triphop, bossanova en acidjazz.

Simonen grijpt terug op een aantal namen die reeds eerder Café Del Mar-albums sierden, waaronder Moby, Faithless, Blank & Jones, Chicane en Lamb. Los van Lamb levert geen van deze oudgedienden uitzonderlijk sterk nieuw materiaal af, waarmee ook wel duidelijk wordt dat dit muzieksegment over zijn creatieve piek is.

Betoverend

Desondanks bevat Café Del Mar Volumen Dieciocho wat aangename verrassingen, waaronder het transcendente The Bliss van Talvin Singh en Niladri Kumar, het van fraaie orkestrale arrangementen voorziene Trouble In Paradise van UNKLE, het betoverende Big Blue Moon van Ben Onono en de dromerige popballad Right Beside You van Hannah Ild.

Hoewel Simonen 24 prima zonovergoten loungeliedjes bij elkaar sprokkelt (waarvan twintig exclusief voor deze compilatie), stopt hij de meest interessante nummers allemaal bijeen op het eerste van de twee schijfjes. De tweede is beduidend minder boeiend, maar als totaalpakket schiet ook deze Café Del Mar-cd zijn doel niet voorbij.