Het was in 2011 al een fenomeen op internet: een groep muzikanten uit de Oekraïne die de Katy Perry-hit Hot N Cold verbasterde tot Oost-Europese volksmuziek. Nu heeft het collectief Los Colorados een volledig album gemaakt.

Dat de grap – want zo was het bedoeld – van de Oekraïense musici grote gevolgen heeft, is inmiddels wel duidelijk. Niet alleen Katy Perry was onder de indruk van de polka-uitvoering van haar liedje, maar ook de Duitse omroep ZDF en verzocht Los Colorados een nummer te maken voor diens verslaggeving van het EK voetbal 2012.

En zo geschiedde, want de versie die Los Colorados maakte van de househit I Like To Move It van Reel 2 Real uit 1994 is momenteel de tune van de sportprogramma’s van ZDF en tevens de naamgever van het debuutalbum Move It!, dat volstaat met covers. Beproefde en recente popklassiekers verworden tot polkadeuntjes.

Het concept is uiteraard verre van nieuw, want eerder waren er al gezelschappen die polkaversies maakten van bekende liedjes en parodist "Weird Al" Yankovic is er zelfs groot mee geworden. Je zou je haast afvragen of een Yankovic, Gogol Bordello of Sacha Baron Cohen niet stiekem achter dit wel erg stereotiepe gezelschap zitten.

Stuntelig

Onder leiding van de Duitse producer Michael Tibes (Helloween, Sarah Brightman, Nena, Katzenjammer) zet het kwartet uit het voormalige Oostblok hits op plaat van onder meer Rammstein, Joan Jett & The Black Hearts, Ke$ha, MC Hammer en The Beatles. Allen op dezelfde stuntelige manier, al is de productie weinig consistent.

Als Move It! met oprechte intenties was vervaardigd om folkloristische vertolkingen van pophits te maken, dan had dat best een interessant plaatje kunnen opleveren. In plaats daarvan herhaalt Los Colorados twaalf keer hetzelfde trucje, terwijl de grap halverwege het album al niet leuk meer is. Dat deed "Weird Al" Yankovic toch beter.