Nu alle reguliere albums en zelfs de belangrijkste verzamelalbums van The Beatles opnieuw en volledig geremasterd zijn uitgebracht, blijft er niet zo gek veel meer over om opnieuw uit te brengen. Of wel?

Ja, dat is er wel degelijk. Het kerstalbum dat alle fanclubsingles verzamelt bijvoorbeeld, een tweetal officiële livealbums, verzamelaar Rarities en de Anthology-serie. In plaats daarvan verschijnt nu echter Yellow Submarine Songtrack, de alternatieve soundtrack-cd van de befaamde tekenfilm Yellow Submarine uit 1968.

Yellow Submarine is heruit op dvd en (voor het eerst) op Blu-ray in een volledig digitaal gerestaureerde versie, waarbij ieder frame stuk voor stuk is opgepoetst. Daarmee is deze heruitgave van de film superieur aan die uit 1999, laat staan aan de eerste videorelease uit 1987 (beiden inmiddels moeilijk verkrijgbaar overigens).

Ter promotie van de feller dan ooit blinkende Yellow Submarine wordt niet het oorspronkelijke soundtrackalbum (met zes Beatles-liedjes en zeven instrumentale stukken van George Martin) opnieuw uitgebracht, maar de in 1999 verschenen cd Yellow Submarine Songtrack. Dit omdat de originele soundtrack in 2009 al opnieuw verscheen.

Vervangen

Het verschil tussen de soundtrack (1969) en de songtrack (1999) is dat de laatste de composities van George Martin vervangt met negen andere Beatles-nummers, afkomstig van de albums Rubber Soul (1965), Revolver (1966) en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), alsmede van de single All You Need Is Love.

Voor deze songtrack zijn niet de originele versies gebruikt noch de opnames uit de film, maar remixen die in 1999 gemaakt zijn van de originele mastertapes. Rommelen met Beatles-materiaal doe je eigenlijk niet, zelfs niet om een zwakke soundtrack te compenseren. Het enige dat anders is aan de heruitgave is de verpakking.