Veertig jaar na dato verschijnt de zoveelste heruitgave van een van David Bowie’s meesterwerken. Zijn introductie van het personage Ziggy Stardust fascineert anno 2012 nog steeds.

Bowie creëerde rock-‘n’-rollprofeet Ziggy Stardust met het oog op een mogelijke podium- of televisieproductie rondom de liedjes van het album waarin hij indertijd werkte. Na het stilistisch wat uiteenlopende Hunky Dory was een conceptalbum over een buitenaards wezen in de hoedanigheid van een popster zijn volgende zet.

Het prachtige Starman was de enige single van dit album, maar ook andere liedjes van de plaat groeiden uit tot popklassiekers, mede vanwege het androgyne en inmiddels iconische beeld van Bowie zelf in die periode: rood geverfd haar, hevige make-up en flamboyante catsuits. Op en top glamrock.

De muziek heeft een blijvende waarde, mede dankzij de fantastische band waarmee het album werd ingespeeld en de productie van Ken Scott. Nummers als Suffragette City, Star en Soul Love zouden artiesten als Roxy Music, Adam Ant, Lady Gaga, Frankie Goes To Hollywood en een complete generatie britpopbands beïnvloeden.

Hemellichamen

Het verhaal van The Rise And Fall Of Ziggy Startdust And The Spiders From Mars (of kortweg Ziggy Stardust) is een interessant gegeven; een boodschapper die het einde der tijdens verkondigt door middel van muziek. Gaandeweg houdt de profeet zich echter meer bezig met aardse zaken; niet met hemellichamen, maar met die van mensen.

David Bowie - Starman (Live, 1972)

"Do you like boys or girls, it’s confusing these days", zong Bowie dik twintig jaar later op Hallo Spaceboy, in referentie naar Ziggy Stardust. De biseksualiteit van de protagonist, zoals bezongen in Lady Stardust, is een boeiend onderliggend thema op dit album, dat in de jaren daarvoor al was bezongen door Lou Reed en KInks.

Niks

Maar wat kan de platenmaatschappij doen op het album nog interessanter te maken? Helemaal niks, eigenlijk. Na eerdere cd-uitgaves van The Rise And Fall Of Ziggy Startdust And The Spiders From Mars in 1984, 1990, 1999 en 2002 bevat deze nieuwe heruitgave helemaal geen bonusmateriaal.

Het voornaamste verschil is dat deze configuratie opnieuw geremasterde opnames bevat, al zullen alleen audiofielen dat verschil echt kunnen waarnemen. Deze jubileumeditie lijkt vooral bedoeld om de remasters uit 2002 (waarop wat gerommeld was met de oorspronkelijke opnames) te overschaduwen, al was dat wel een dubbel-cd.

Vinyl

Fans krijgen tien jaar later geen extraatjes van Bowie, hoewel deze editie trouwer is aan de originele vinyluitgave uit 1972. De plaat verschijnt dan ook opnieuw op vinyl, in dezelfde opgepoetste remasters. Bijgevoegd bij de vinyluitgave is een audio-dvd met twee verschillende mixen van het album plus vier bonustracks.

Daarmee heeft de nieuwe vinyluitgave van The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars eigenlijk een grotere meerwaarde dan de compact disc. Voor nieuwe fans is dit album desondanks een aanrader, gezien het een sleutelalbum is van Bowie. Heb je het album al vier keer in de kast heeft staan? Dan kan de vijfde er ook nog wel bij.