Geen zangeres ter wereld is momenteel zo succesvol als Adele, hoewel Lady Gaga, Rihanna en Katy Perry ook goed boeren. Allemaal dames met een eigen stemgeluid en andere onderscheidende kenmerken. Iets dat Paloma Faith nog mist.

De Britse zangeres Paloma Faith kwam in dezelfde periode op als Adele en Duffy, maar haar debuutalbum Do You Want The Truth Or Something Beautiful? werd overschaduwd door het succes van die twee soortgelijke zangeressen. Ook hit Stone Cold Sober bleek niet memorabel genoeg om een blijvende indruk achter te laten.

Desondanks toont platenmaatschappij Sony vertrouwen in de zangeres door haar een tweede plaat te laten maken met een hele reeks gerenommeerde muzikanten. Zo is Fall To Grace grotendeels geproduceerd door Nellee Hooper, die in de jaren negentig furore maakte met zijn werk voor Madonna en Björk.

Ook succesvolle liedjesschrijvers als Francis White, Dan Wilson, Ed Harcourt en Toby Gad verzorgen bijdrages. Dat de creatievelingen achter dit album goed naar Adele hebben geluisterd is wel duidelijk, gezien diverse vergelijkbare songs. De pianoballad Just Be had dan ook net zo goed op 21 van Adele kunnen staan.

Bezwaar

Het toont tevens aan dat Paloma Faith, hoe getalenteerd en gedreven ook, toch vooral een volger is en niet een artiest die zelf trendsettend is. Als je liedjes dan maar goed genoeg zijn, hoeft dat geen bezwaar te zijn. Picking Up The Pieces, 30 Minute Love Affair, When You’re Gone en Beauty Of The End zijn allen oerdegelijke popnummers.

Het is verbluffend om te horen hoeveel Paloma Faith klinkt als Anouk op Let Me Down Easy, terwijl Agony bijna dezelfde melodielijn heeft als Mr Brightside van The Killers. Paloma Faith is een ontzettend goede zangeres en een overtuigende performer, maar op plaat blijft ze desondanks klinken als de zoveelste Adele-kloon.