Soms ken je meer repertoire van een artiest dan je denkt wanneer de naam je onder ogen komt. Elske DeWall is zo iemand waarbij dat het geval kan zijn. Ze was begin dit jaar bijvoorbeeld wekelijks te horen op RTL 4.

De Friese zangeres Elske DeWall bracht in 2010 haar debuutalbum Balloon Over Paris uit en zong de titelsongs voor de speelfilm Alle Tijd en de serie Moordvrouw met Wendy van Dijk. Ook zong ze samen met Lionel Ritchie en Jonathan Jeremiah. Een talentvolle jongedame, zo wijst ook haar tweede langspeler Brave uit.

Wat meteen opvalt is haar zeer soulvolle en uiterst wendbare stemgeluid. Waar de vocalen van veel zangeressen met een soulstem pas echt tot hun recht komen bij gebruik op hoog volume, durft DeWall te spelen met dynamiek. Geen tomeloze toonladdertjes, maar iedere noot getuigt van tekstbegrip en inleving.

Bovendien maakt DeWall strikt genomen geen soul. Brave laat een dozijn redelijk conventionele popnummers horen, met rock, soul, country, gospel en een tikkeltje hiphop als voedingsbodem. Producer Holger Schwedt kiest er bewust voor DeWalls stem niet te begraven in weelderige arrangementen of gewichtige instrumentatie.

Beklijven

Binnen deze schakeringen slagen DeWall en Schwedt erin Brave te laten klinken als een gevarieerde en volwassen popplaat. Liedjes als Stains On My Heart, This Game, Jezebel, Let It Go en Love Me So Good zijn uitstekend radiomateriaal, al hebben de andere nummers iets langer nodig om te beklijven – en dat lukt helaas niet overal.

Zodra het kwartje wél valt bij Stone By Stone, Sorry en The Ground, blijken dat hele mooie liedjes. Over de hele breedte is Brave een aangenaam en smaakvol album geworden, zij het zonder hele grote uitschieters. Desondanks is Elske DeWall een van de beste Nederlandse vocalisten van dit moment.