Het is al drie seizoenen lang een succesvol televisieformat: Nederlandse artiesten die een paar dagen op Ibiza vertoeven en elkaars liedjes vertolken. Prompt is daar de cd van De Beste Zangers Van Nederland 3.

De Beste Zangers Van Nederland is geen zangprogramma waarin nieuw talent zich hoeft te bewijzen, maar waarin reeds gevestigde namen proberen elkander te imponeren met hun interpretaties van andermans repertoire. Daar de competitieve instelling van de vocalisten doorgaans nihil is, is het vooral voor de gezelligheid.

Opvallend aan dit seizoen van De Beste Zangers Van Nederland is de afwezigheid van de Volendammers, los van presentator Jan Smit. Voor deze serie trommelde de TROS Gerard Joling, Ruth Jacott, Nikki Kerkhof, Berget Lewis, Yes-R, Peter Beense en musicalzanger Freek Bartels op. Een kleurrijk gezelschap.

Beense en Yes-R zijn de vreemde eenden in de bijt. Yes-R vooral omdat hij als rapper zijnde eigenlijk niet zingt, al is zijn cover van Ruth Jacotts Hartslag wel weer erg geestig ("Deze raptekst gaat veel en veel te snel"). Volkszanger Peter Beense heeft een donker timbre met veel vibrato, maar een overtuigend zanger is hij niet.

Gedramatiseerd

De meest noemenswaardige optredens op dit cd-/dvd-pakket zijn Nikki’s jazzy versie van Total Touch-hit Somebody Else’s Lover, Gerard Jolings uitvoering van de vertaling die André Hazes maakte van My Way en de Frank Boeijen Groep-klassieker Zwart Wit in een gedramatiseerde vertolking door Berget Lewis.

Aanzienlijk minder geslaagd zijn Bergets raggamuffinversie van Jolings doorbraakhit Ticket To The Tropics, Michael Jacksons Black Or White door Freek Bartels en Yes-R en Love On The Rocks van Neil Diamond door Peter Beense. Met slechts een paar memorabele uitvoeringen in dit in ieder geval niet de beste cd van Nederland.