Via Spectrum Road kruipen bassist Jack Bruce, gitarist Vernon Reid, toetsenist John Medeski en drumster Cindy Blackman Santana in de huid van de legendarische fusiongroep Tony Williams' Lifetime.

Het intrigerend resultaat is dit avontuurlijke debuut. Het virtuoze viertal is zeker niet willekeurig samengesteld: Reid, Medeski en Blackman Santana zijn allen gerenommeerde verkenners van het rock- en jazzidioom, terwijl Bruce in de vroege jaren zeventig zelfs even deel uitmaakte van de band rond Tony Williams.

Neemt natuurlijk niet weg dat het geen sinecure is jezelf in de schoenen van jazziconen als John McLaughlin, Larry Young en één van de grootste drummers van de afgelopen eeuw te plaatsen. Al helemaal niet aangezien de bewogen tijd die Lifetime voortbracht inmiddels ruim vier decennia achter ons ligt.

Gelukkig blijkt dit veelzijdige combo zich heel goed in te kunnen leven in de vrije en grensverleggende geest van het oorspronkelijke ensemble. De plaat mag misschien niet zo urgent klinken als het treffend getitelde Emergency!-album waarmee Williams zijn energieke jazzrockreis ooit startte, het ontbreekt de muzikanten niet aan creativiteit.

Vuurwerk

Weliswaar hebben de sporadisch opduikende vocalen vanwege de vaak twijfelachtige teksten iets pijnlijks, maar dat was bij de vroegere Lifetime al niet anders. Het huidige kwartet getuigt wat dat betreft eerder van betere smaak door de grootste missers te vermijden. Bovendien doet het instrumentale vuurwerk de woorden al snel vergeten.

Wat dit album welbeschouwd vooral duidelijk maakt, is hoe vruchtbaar de fusionscene eind jaren zestig en begin jaren zeventig wel niet was en hoe mager het gros van wat daarna op dat gebied gemaakt is daar creatief gesproken bij afsteekt. Een bezield teruggrijpen naar de basis is uit dien hoofde helemaal niet zo een verkeerd idee.
 

Spectrum Road staat op 6 juli op North Sea Jazz Festival, Rotterdam.