Ziya Ertekin, beter bekend onder zijn dj-alias Blue Flamingo, is fervent verzamelaar van 78-toerenplaatjes. Tijdens zijn rondreis door Afrika stuitte hij op bakeliet en vinyl van een in de jaren zestig opgeheven platenfirma.

Ertekin reisde in 2011 over het Afrikaanse continent, waarbij hij in zes landen neerstreek. Hij bracht slechts een enkele dag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi door, maar hij vond daar een schat aan muziek die in de jaren vijftig en zestig is nagelaten door de lokale platenmaatschappij Capitol Music Store, oftewel CMS.

Zijn vondsten in Nairobi vormden het startpunt van Ertekins A Search For CMS, een verzamelalbum waarop hij een aantal van de meest bijzondere 78-toerenplaatjes van het vijftig jaar geleden verdwenen platenlabel bundelt. Ook voegt hij nummers toe van 45-toerenplaatjes en materiaal van andere belangrijke platenfirma’s, waaronder Melodica.

A Search For CMS documenteert lokale legendes en vergeten muziekhelden van het Afrikaanse continent, afkomstig uit onder meer Botswana, Kenia, Tanzania en Congo. Muzikanten als George Mukabi en John Ndolo, die niet alleen regionale popmuziek vastlegden, maar ook bijdroegen aan de ontwikkeling van de later populaire bengamuziek.

Pluizig

Op opnames uit de jaren zestig en zeventig, van onder meer Victoria Revolution ’73 en Melodica Succes, zijn al de warme, pluizige elektrische gitaarklanken te horen die pas medio jaren tachtig (mede dankzij Paul Simons Graceland) wereldwijd synoniem werden met de klanken uit het zeker niet vergeten continent.

Toch toont A Search For CMS vooral de opmars naar die befaamde elektronische klanken middels een aantal (semi-)akoestische voorgangers, die af en toe hoorbare overeenkomsten vertonen met Cubaanse muziek uit dezelfde periode, maar ook met country en blues. Een imposante muzikale safari, met het reisverslag van Ertekin als gids.