In Nederland is de Britse zangeres Joan Armatrading vooral bekend van haar reggaehit Rosie, hoewel die niet exemplarisch is voor haar overige werk. Dat blijkt wederom uit haar nieuwe plaat Starlight.

Behalve Rosie waren Me, Myself, I en I’m Lucky nog noemenswaardige singles van Armatrading, wie in de eerste helft van de jaren tachtig een aantal in Nederland en in de VS goed verkopende platen uitbracht. In haar thuisland deed ze het midden jaren zeventig al goed. Dat succes continueerde zich tot halverwege de jaren negentig.

Na What’s Inside uit 1995 verdween Armatrading van de radar. Toch bracht ze de afgelopen negen jaar vier nieuwe studioalbums uit, twee liveplaten en een overzicht van haar oude werk. Starlight is een volledig nieuw werkstuk, waarop Armatrading zich wederom loswrikt van haar songwriter- en rockwortels, middels zonnige jazz.

De vocale capaciteiten van de inmiddels 61-jarige zangeres laten wel wat te wensen over. Armatrading heeft nog altijd een prettige, donkere klankkleur, maar de ooit zo levendige zangpartijen zijn sleets geworden. Dat doorleefde stemgeluid heeft ook zo zijn charmes, zoals in aan Nina Simone memorerende jazzstukken Summer Kisses en Tell Me.

Puber

De songteksten van Close To Me en Always On My Mind zijn echter zo naïef als die van een verliefde puber. Elders bezingt Armatrading een relatie die ze probeert te repareren (Back On Track), hoe ze hunkert naar liefde (I Want That Love) en haar kijk op het leven van een alleenstaande (Single Life). Erg fijn is het lijzige, loungy titelnummer.

Er wordt ontegenzeggelijk goed gemusiceerd op Starlight, al wordt dat een beetje verdoezeld door een wat onevenwichtige mix en een gehaaste productie. Dat is nogal zonde, want Joan Armatrading heeft absoluut interessant songmateriaal in handen. De nummers missen alleen net dat beetje cachet om ze echt te laten sprankelen.


Joan Armatrading staat op 14 juni in Effenaar, Eindhoven en op 15 juni in De Boerderij, Zoetermeer.