Toen eind 1981 het derde album van The Human League verscheen, was dat in alle opzichten een mijlpaal. Na de disco en rock van het voorgaande decennium, was de MTV-generatie naarstig toe aan nieuwe geluiden en iconen.

Het zou nog een paar jaar duren voordat de inmiddels klassieke albums en videoclips van aanstormende supersterren als Michael Jackson, Prince, Madonna, Dire Straits en Bruce Springsteen verschenen, maar in new waveacts en gevestigde namen uit de jaren zeventig vonden vroege MTV-kijkers vermaak op het videovlak.

Toen was daar Don’t You Want Me van The Human League, dat goed was voor een kleine cultuurshock. Met name de extravagante verschijning van zanger Philip Oakey was nieuw voor Amerikaanse beeldschermen. Toch zouden we The Human League tekortdoen door te stellen dat het succes vooral te danken is aan een paar videoclips.

Eind jaren zeventig was The Human League al een invloedrijke new waveband, maar toen oprichters Martyn Ware en Ian Marsh de band verlieten en Heaven 17 oprichtte, leek het gedaan met The Human League. Oakey zocht versterking in keyboardspeler Ian Burden, gitarist Jo Callis en achtergrondzangeressen Joanne Catherall en Susan Ann Sulley.

Hitparadepop

Met producer Martin Rushent aan boord, maakte de nieuwe line-up van The Human League het album Dare, één van de meest succesvolle en invloedrijke synthpopplaten ooit. Dat komt met name door de aanstekelijke hitparadepop van de singles Don’t You Want Me, Love Action (I Believe In Love) en Open Your Heart.

Andere nummers, waaronder het monotone I Am The Law en het kille Seconds, toonden juist de wortels die The Human League had in de elektronica van de jaren zeventig. Toch is het vooral het commerciëlere geluid van nummers als The Things That Dreams Are Made Of en The Sound Of The Crowd dat Dare zo aantrekkelijk maakte.

Uitzondering

Dertig jaar na dato zijn er weinig synthpopbands wiens muziek nog even fris klinkt als tijdens diens hoogtijdagen. The Human League is een zeldzame uitzondering, zoals Dare – tien jaar na de laatste heruitgave – opnieuw bewijst. Ook binnen de catalogus van de band zelf is Dare een nooit meer overtroffen meesterwerk.

Wat deze nieuwe uitgave van Dare interessant maakt, is de toevoeging van de EP Fascination!, die in 1983 verscheen als vullertje tussen Dare en opvolger Hysteria uit 1984. De EP debuteert op compact disc, al wijkt de tracklist af van de oorspronkelijke uitgave. Fascination! bevat vier bonustracks, waardoor het nu de speelduur van een langspeler heeft.

Instrumentaal

Hoewel de inclusie van de EP Fascination! beslist bejubeld mag worden, is het jammer dat het mini-album Love And Dancing (uitgebracht onder de bandnaam The League Unlimited Orchestra) hier absent is. De plaat met instrumentale versies van het moederalbum verscheen tien jaar geleden op cd, bij de toenmalige heruitgave van Dare.

Gek genoeg bevat deze editie van Dare wel weer compleet andere instrumentale versies van Open Your Heart en The Sound Of The Crowd. De meerwaarde van deze 2012-uitvoering zit ‘m enkel in de paar 12”-versies en de geüpdate uitgave van Fascination!, al zal iedere liefhebber van synthpop hier (opnieuw) plezier aan beleven.