In een betere wereld zou The Hives de grootste single-act op aarde zijn. De Zweden hebben namelijk het schrijven van een aanstekelijke garagepopsong tot een ware kunst verheven. Hoewel dat op vijfde album Lex Hives niet meteen evident is.

Bij de eerste beluistering lijkt er tussen de twaalf nieuwe songs namelijk geen enkele te zitten van het niveau Hate To Say I Told You So, Walk Idiot Walk of Tick, Tick, Boom. Single Go Right Ahead komt weliswaar in de buurt, maar het liedjes is voor Hives-begrippen redelijk ingetogen en de onmiddellijke klik lijkt te ontbreken.

Zo ook de rest van Lex Hives. Wat de vijf heren hier in een half uur doen is prima, maar heeft klaarblijkelijk niet het niveau van hun tweede of derde album. En daarmee lijkt The Hives de trend voort te zetten die het met zijn vorige – en minste – werk The Black And White Album uit 2007 ingezet heeft. In ieder geval had dat album nog Tick, Tick, Boom.

En dan luister je er nog een keer naar en opeens blijken de songs je toch onder de huid te gaan zitten. Liedjes als 1000 Answers en Patrolling Days zijn bij nader inzien liedjes die niet op toekomstige setlists mogen ontbreken. Wie had ooit gedacht dat The Hives een groeialbum zou maken?

Modderiger

Wat Lex Hives waarschijnlijk het meeste in de weg zit, is de productie. Het album klinkt donkerder en modderiger dan het succesvolste werk van de Zweden. Nu hoort een Hives-album niet kraakhelder te klinken, maar een wat dynamischer geluid was Lex Hives ten goede gekomen. Desalniettemin is Lex Hives een goede aanvulling op de discografie van de band.

Compact, consistent en behoorlijk aanstekelijk. Daarmee is het vele malen beter dan het vorige album, maar het niveau van Veni Vidi Vicious of Tyrannosaurus Hives heeft het helaas niet. Hoewel, misschien denken we daar over honderd luisterbeurten wel totaal anders over.
 

Luister dit album op Spotify