Howe Gelb, het enige kernlid van Giant Sand, kan weinig meer verkeerd doen. In de jaren tachtig legde hij al de basis voor americana, ver voor een muziekcriticus de term had bedacht.

Hij heeft sindsdien bijna net zoveel platen uitgegeven als hij jaren oud is. Gelb wordt 56 dit jaar tegen over 49 releases onder verschillende namen, waar Tucson, de eerste als Giant Giant Sand, de vijftigste wordt. En meteen ook de eerste countryrockopera in zijn al lange en uitgebreide carrière.

Negentien losjes aan elkaar hangende nummers vertellen het verhaal van een naïeve man die vanuit zijn beklemmende thuisstad de weg op gaat. Een levensveranderende roadtrip, die de hoofdfiguur langs nieuwe liefde, een Mexicaanse gevangenis en vele stoffige paden voert.

Om de rockopera op te nemen heeft Gelb zijn troepen van beide zijden van de grote plas bij elkaar verzameld. Zowel zijn Tucson-bandleden als het Deense Giant Sand zijn vertegenwoordigd in wat dan Giant Giant Sand heet. Daarmee is Tucson de plaat waarop Gelb het grootst klinkt sinds 1985.

Veelzijdig

Tezamen klinkt Giant Giant Sand als een bigband die het ene moment een zacht tapijt van zwoele nachtclubjazz rond de ingetogen niks-aan-de-handstem van Gelb legt om daarna even makkelijk merengue te spelen. Een muzikaal afwisselend verhaal, waarin Gelb vaak het verhaal laat vertolken door of in samenzang met anderen.

Een roadtrip over de stoffige paden van americana, nachtelijke jazz en langs heupwiegende Mexicanen, het veelzijdige gezicht weerspiegelend dat Giant Sand over de laatste drie decennia al toonde. Wat dat betreft bevat Tucson geen verrassing meer. Gelb heeft al jaren een kwantitatief en kwalitatief hoge output en Tucson sluit daarbij aan.