Punkicoon Joey Ramone stierf in 2001, maar de zanger van de legendarische punkband Ramones had nog de nodige onafgemaakte liedjes op de plank liggen. De opnames worden gebundeld onder zijn gevleugelde uitspraak.

Joey Ramone is het pseudoniem van Jeffry Ross Hyman, die in 1974 de punkband Ramones oprichtte. In 1996 werd Ramones ontbonden en wilde Hyman zich toeleggen op een solocarrière. Echter, en klein jaar voor zijn eerste soloalbum Don’t Worry About Me verscheen, overleed Joey Ramone aan kanker.

Hoewel Joey Ramone inmiddels alweer elf jaar dood is, is hij nog lang niet vergeten. Zijn broer Mickey Leigh riep voormalig Ramones-producers Daniel Rey, Ed Stasium en Jean Beauvoir bijeen om de archieven na te spitten op overgebleven materiaal, dat voltooid werd met onder meer Joan Jett, Steven Van Zandt en leden van Cheap Trick.

"…Ya Know?" is het resultaat en bevat opnames uit de laatste vijftien jaar van zijn leven en dus ook uit de laatste tien jaar dat zijn band nog actief was. Het is daarom niet geheel verrassend dat twee Ramones-nummers hier opduiken in andere versies; Life’s A Gas en het kerstliedje Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight).

Formule

Een deel van de vijftien liedjes op "…Ya Know?" volgt dezelfde formule als de meeste Ramones-nummers, al wordt er ook meer dan eens van afgeweken. Zo is er het grungenummer Cabin Fever, 21st Century Girl is een antwoord op glamrockhit 20th Century Boy van T.Rex en Party Line is duidelijk afgeleid van Be My Baby van The Ronettes.

Ook invloedrijke punkbands als The Stooges en New York Dolls klinken door in het solomateriaal van Joey Ramone, al blijft hij te allen tijde de man van de pakkende meezingrefreintjes. "…Ya Know?" bevat weliswaar niet zijn beste werk, maar het album is vele malen sterker dan de laatste paar Ramones-albums.