Met het intro van het album Some Nights zet popband Fun. luisteraars op het verkeerde been met een aan Bohemian Rhapsody van Queen refererende variatie op het titelnummer. Dit is het enige echte grapje van de Amerikanen.

Fun. is een poptrio uit New York, dat al in 2009 (een jaar na oprichting) zijn debuutalbum Aim And Ignite uitbracht. In de periode daarvoor waren zanger Nate Ruess, toetsenist en bassist Andrew Dost en gitarist Jack Antonoff actief bij diverse andere bands. Voor alle drie de heren betekent Fun. de grote doorbraak.

Wat heet; single We Are Young met Janelle Monáe bereikte zelfs de eerste plek in de VS, nadat het werd gebruikt in de televisieserie Glee en in een reclamespot voor Chevrolet tijdens de Super Bowl. Een mooi uithangbord voor het tweede album Some Nights, dat vol staat met potentiële pophits en toegankelijk radiomateriaal.

Zo is er de folkachtige meezinger Carry On, de synthetische rocksong It Gets Better, het Coldplayeske All Alright, het stoere R&B-nummer One Foot en onbetwiste hit Why Am I The One. Met frisse liedjes als All Alone, Out On The Town en Stars heeft Fun. zelfs materiaal om Maroon 5 naar de kroon te steken.

Autotune

Wat sommige nummers echter om zeep helpt, is het overdadige gebruik van autotune. De stemvervorming over de wat iele vocalen van Nate Ruess dragen niet bij aan een prettigere klankkleur. Nadat Kanye West en Lil Wayne uitvoerig gebruik maakten van de audiobewerkingssoftware is autotune sowieso erg passé.

Los daarvan slaagt Fun. er met de hulp van hiphopproducer Jeff Bhasker in om een solide en zeer onderhoudende popplaat af te leveren, die binnen de auditieve kaders toch behoorlijk divers klinkt. Some Nights is een toegankelijk hitsalbum, waar liefhebbers van gelikte radiopop zeker plezier aan zullen beleven. Fun., dus.