Het slagingspercentage van een excursie van een artiest naar een andere stijl is vaak klein. Met het rootsreggaealbum Back To Eden maakt R&B-zanger Lloyd De Meza de switch met volle overtuiging.

Allereerst moet men erkennen dat de expertise van het reggaelabel Jah Solid Rock een onmiskenbare factor is geweest in de totstandkoming van dit uiterst geslaagde album. De uitdaging ligt dan ook vooral in het vinden van een passende stijl waarin zijn soulvolle stem goed tot uiting komt in dit voor hem nieuwe muzikale landschap.

De instrumentele benadering van de opener It’s A War schept meteen hoge verwachtingen. De toon is hier ietswat donkerder als de rest van het album. De titeltrack Back To Eden en het zomerse 9 To 5 Grocerystore introduceren de luisteraar met De Meza’s zachtere kant.

Zijn vocalen geven de ritmes een warme soulvibe waar je niet omheen kan. Soms vervalt de jonge zanger echter in de stroperigheid van een zoetsappige R&B-ballad, zoals op Angel Of Mine en Mama het geval is.

Authentiek

De warme, zomerse producties maken echter veel goed. Back To Eden kent een paar uitstekende gastbijdrages van zowel gevestigd als nieuw talent. Zo geeft de Jamaicaanse Richie Spice het nummer Heartbreaker een heerlijk authentieke sound.

Zangeres Kinah biedt het nodige tegenwicht op duet City Of Love. Lloyd De Meza brengt Back Of Eden tot een goed einde met de single Lie To Me, een waardige afsluiter waarin de terugkoppeling wordt gemaakt naar de R&B-origines van de zanger.