Wie dacht dat legendarische rockgroep The Cult meer dan twee decennia na zijn hoogtijdagen wel uitgespeeld zou zijn, komt bedrogen uit. Verse boreling Choice Of Weapon is een compact, energiek en ouderwets urgent album geworden.

De band rond zanger en tekstschrijver Ian Astbury en gitarist en liedsmid Billy Duffy schiet krachtig uit de startblokken met Honey From A Knife, een enthousiaste rocksong die meteen laat horen dat men het pennen van even eenvoudige als onweerstaanbare nummers allerminst verleerd is.

Het daaropvolgende, groots en bevrijdend klinkende Elemental Light toont de fascinatie van Astbury voor natuur en 'natuurvolken' (vooral Amerikaanse indianen), waarvan de hoes ook al getuigt, en die als een rode draad door de plaat loopt. Samen met de pakkende, ietwat gotische muziek resulteert het in een typisch The Cult-album.

Sterker nog, dit is waarschijnlijk één van de meer memorabele schijven in de illustere historie van de band, levendig uitgevoerd (mede met dank aan het continu stuwende ritmetandem Chris Wyse en John Tempesta) en vol overtuigend gebrachte regels als "Death walks right beside me, the light shines bright behind me" (Wilderness Now).

Grandeur

De gestroomlijnde grandeur van het geheel herinnert onmiskenbaar aan de jaren tachtig, maar in een eclectische tijd als deze, waarin stijlen uit heden en verleden moeiteloos naast en door elkaar bestaan, klinkt dat in het geheel niet gedateerd.

Weliswaar zal de band het gigantische succes dat men in zijn prille bestaan heeft gehad nooit meer kunnen evenaren, maar dat laat onverlet dat geen rechtgeaarde The Cult-adept teleurgesteld zal zijn in Choice Of Weapon.
 

The Cult staat op 8 juli op Bospop, Weert en op 10 juli in Tivoli, Utrecht.