Wanneer men het heeft over beroemde koppels uit de popmuziek, dan zijn Ike en Tina, Sid en Nancy, Kurt en Courtney of John en Yoko vaak gehoorde namen. Paul en Linda worden vaak onterecht vergeten.

Natuurlijk heeft Linda McCartney altijd in de schaduw gestaan van haar Beatle-echtgenoot, zelfs toen de twee (samen met ex-Moody Blues-lid Denny Laine) in de jaren zeventig succes oogsten met hun band Wings. Nog voor de formatie van Wings, in 1971, brachten de McCartneys echter samen een album uit: Ram.

Zelfs die plaat wordt vaak onterecht enkel aan Paul McCartney toegeschreven, ondanks de Amerikaanse nummer 1-hit die het voortbracht in de vorm van popjuweel Uncle Albert/Admiral Halsey. Ram was in 1971 de directe opvolger van het vorig jaar opnieuw uitgebrachte McCartney en pas in 1980 verscheen soloalbum McCartney II.

Ram werd in hetzelfde jaar nog opgevolgd door Wild Life, het debuut van Wings. Op Ram keert McCartney weer terug naar het rockgeluid van The Beatles, zij het met een speels karakter dat het kwartet aan het einde van de jaren zestig kwijt was geraakt. Liedjes 3 Legs, Ram On en Smile Away zijn daar sterke voorbeelden van.

Corrigeren

Anderzijds durfde Macca na zijn solodebuut nu ook weer lang uitgerekte nummers aan, zoals Monkberry Moon Delight en Long Haired Lady. De heruitgave bevat tevens Another Day (solosingle Paul) en diens B-kant Oh Woman, Oh Why, reeds aanwezig op de cd-uitgave uit 1993. Verderop corrigeert McCartney het verleden.

Zo staat het aanvankelijk aan Wings toegeschreven liedje Little Woman Love nu eindelijk op een officiële uitgave van Ram, waarvoor het eigenlijk opgenomen was. Het nummer eindigde in 1972 immers als B-kantje van de Wings-single Mary Had A Little Lamb en vervolgens als bonustrack op de cd-uitgave van Wild Life.

Weggepoetst

De overige vijf nummers op de dubbel-cd-uitgave van Ram zijn nooit eerder uitgebrachte sessieopnames. Geen uitzonderlijk materiaal overigens, al is de vroege mix van Sunshine Sometime opmerkelijk vanwege de niet volledig weggepoetste leadvocalen op dat nummer, waarin wel de melodielijn te herkennen is.

Voor wie Paul McCartney compleet in de kast wil hebben staan is er nog een uitgave met vier cd’s, met daarop een monomix van Ram en het album Thrillington (instrumentale versie van Ram, in 1977 op elpee verschenen en in 1995 en 2004 op cd). Het is mooi dat de muze en de grote liefde van Sir Paul nu weer even aandacht krijgt.