Het lijkt alsof John Mayer van zijn imago als hartendief af wil en als muzikant echt serieus genomen wil worden. Niet alleen zijn lange haar en dat snorretje, maar ook de albumhoes van Born And Raised lijken dat te benadrukken.

Mayer werkt op dit album met de gerenommeerde producer Don Was, die in de jaren tachtig naam maakte met de formatie Was (Not Was) en sindsdien albums produceerde van onder meer The Rolling Stones, Bob Dylan, Elton John, Ringo Starr en Willie Nelson. Zo’n beetje het volledige pantheon van de popmuziek dus.

Met Born And Raised lijkt Mayer zijn zinnen erop gezet te hebben ook tot de eregalerij van rockgoden te worden toegelaten. Nu is Mayer een begenadigd gitarist, een talentvolle liedjesschrijver en een uitstekende zanger, dus hij voldoet aan alle kwalificaties. Het enige dat nog ontbreekt is dat ene echt klassieke album.

Nu zou zijn derde album Continuum – zijn magnum opus tot op heden – daar best voor door kunnen gaan en ook het in 2009 verschenen Battle Studies maakt aanspraak op die titel. Na de feilloze doch weinig avontuurlijke popproducties van dat album, klinkt Born And Raised veel meer als een ouderwetse singer-songwriterplaat.

Belegen

Overigens niet per definitie ouderwets in de negatieve zin van het woord, want zowel de liedjes als de productie van Was hebben een tijdloze kwaliteit. Toch is het niet ondenkbaar dat jonge fans van de popster de countryachtige aankleding van zijn nieuwe werk als belegen of zelfs als achterhaald beschouwen.

Het zal aandachtige luisteraars opvallen dat de productie en de arrangementen altijd de voornaamste onderscheidende factoren zijn op John Mayer-albums. De lijzige stem en het subtiele gitaarwerk van de man zijn zo karakteristiek dat de liedjes telkens anders moeten worden ingekleurd om te voorkomen dat het een grijze massa wordt.

Compromissen

Waar Mayer met zijn trio bewust virtuoos en uitdagend voor de dag komt, zijn de soloalbums van de Amerikaan immer keurige compromissen tussen softrock, pop en folk. Met de beperkte tekstuele diepgang van Battle Studies leek Mayer overgeleverd aan de middelmatigheid, maar op Born And Raised vertelt hij weer echt verhaaltjes.

John Mayer is echter nog altijd geen man van de grote gebaren. De liedjes op Born And Raised zijn verfijnd, delicaat en bovenal relaxt. Easy listening, maar beslist niet saai of truttig. Los van een handvol radionummers (Shadow Days, Love Is A Verb, A Face To Call Home) is Born And Raised toch vooral een fijne luisterplaat van een serieuze muzikant.