Simian Mobile Disco begon als pseudoniem van James Ford en Jas Shaw als ze naast een optreden met hun toenmalige band Simian ook een dj-set deden. Na het uiteenvallen van Simian begon het serieuzere vormen aan te nemen.

Het producersduo Ford en Shaw zijn bij het grote publiek vooral bekend dankzij hun samenwerking met Justice en de daaruit resulterende dancehit We Are Your Friends. Verder remixte ze liedjes van onder meer Muse en The Rapture en produceerde Ford albums voor Arctic Monkeys, Klaxons en The Last Shadow Puppets.

Kortom, de heren zijn geen onbekende in het muziekwereldje. Derde album Unpatterns lijkt bewust ontworpen om het tegenovergestelde te zijn van hun vorige werk, Temporary Pleasure uit 2009. Daarop deden gastvocalisten als Beth Ditto (Gossip), Alexis Taylor (Hot Chip) en Jamie Lidell een duit in het zakje en het resultaat was buitengewoon poppy.

Unpatterns bevat echter nagenoeg geen zang en als er al gezongen wordt, is dat zo bewerkt dat haast al het menselijke hieruit verdwenen is. De heren bedienen zich hier nauwelijks van popmuziek; abstractie voert de boventoon. Dansbaar en aanstekelijk is het echter nog steeds.

Toekomst

Ford en Shaw zijn nergens te betrappen op het gebruik van technoclichés op het meer dan vijftig minuten durende album, dat klinkt een dj-set uit de verre toekomst. Vreemd en spannend, maar dankzij de lichte, haast zomerse klank, toch niet geheel ontoegankelijk. Of het daadwerkelijk als album zichzelf staande houdt, is echter de vraag.

Hoe vaak luister je hier aandachtig naar voordat het degradeert tot achtergrondmuziek voor een hip feestje? Daarmee is het vooral een tastbare graadmeter van waar Ford en Shaw zich als dj's en producers op het moment bevinden en een voorproefje van een bezoek aan hun dj-sets. En wat je daar te wachten staat, is meer dan de moeite waard.
 

Luister dit album op Spotify