Na het zelfgetitelde "doorbraakalbum" komt het Belgische Absynthe Minded op de proppen met As It Ever Was, een prettig afwisselende indieplaat die de liefhebbers van de succesvolle voorganger niet zal teleurstellen.

De schijf start meteen sterk met de sfeervolle pianoklanken van openingsstuk Space, dat door zijn indringende karakter zonder meer een waardige opvolger is van het hitje Envoi, afkomstig van de vorige plaat. Het bijtende vervolg End Of The Line is echter ook zeker niet verkeerd, net als het in een woeste strijkexercitie uitmondende titelnummer.

Datzelfde geldt voor de altijd geslaagde combinatie van (deels akoestische) gitaren en gepassioneerde vocalen op How Short A Time. Inderdaad slagen de Belgen er moeiteloos in een aangenaam divers, eclectisch geluid te creëren.

Hierin gaan bijvoorbeeld traditionele oosterse klanken en moderne elektronica een welhaast vanzelfsprekend verband met elkaar aan (Little Rascal). Zonder twijfel hangt de grote variatie binnen en tussen de nummers in belangrijke mate samen met het uitgebreide instrumentarium waarvan Absynthe Minded zich bedient.

Coherent

Zo is er naast de gebruikelijke rockinstrumenten een voorname rol weggelegd voor toetsen, violen en aanverwanten, verder aangevuld met digitale samples. Dat zou natuurlijk op zichzelf niets betekenen wanneer de band niet in staat was tot het schrijven van coherente liedjes.

Maar het dozijn dat op dit album bijeengebracht is, laat geen misverstand bestaan over de aanzienlijke capaciteiten op dit vlak. Liefhebbers van indierock wordt dan ook van harte aanbevolen As It Ever Was eens een draaibeurt te geven.


Absynthe Minded staat op 15 juli op Bokpop, Valkenburg.

Luister dit album op Spotify