Crazy For You, het debuut van Best Coast uit 2010, was een heerlijke feelgoodplaat. Jaren zestig-surfpop vol zonnestralen en klein geluk, verpakt in ruis, echo en noise tot een soort bubblegumgaragepop.

Het geluid van zon, zee, surfplanken en kalverliefde op scherpe schelpzand, op The Only Place staat het strandleven in Californië centraal, de enige plek waar Bethany Cosentino wil wonen. Zo zingt de frontvrouw althans in de titeltrack. Op het eerste gehoor weinig verandering ten opzichte van het debuut.

Behalve dan dat het niveau van Crazy For You zelden wordt gehaald. Dit komt vooral doordat de gitaren hier behoorlijk zijn teruggeschroefd in volume en de ruis en gruis uit het geluid zijn weggepoetst. Daardoor wordt The Only Place bij momenten wel heel erg lief en zelfs zoetgevooisd.

Materiaal voor een Dirty Dancing 4, in de achtergrond bij een geïdealiseerde liefde in een utopisch tijdperk. Daarnaast zijn de nummers ook gewoon niet zo sterk als op het debuut en lijken soms zelfs op invuloefeningen. Daar staat tegenover dat er toch ook weer een paar heerlijke krakers op de plaat staan.

Schoner

Bijvoobeeld How The Want Me To, Better Girl of Do You Still Love Me Like You Used To hebben ook met de schonere productie wel de bijt die de eersteling zo bijzonder maakte. Dit geeft het idee dat het duo eigenlijk maar genoeg goed materiaal had om een EP te vullen.

Maar blijkbaar voelde Beast Coast zich na twee jaar verplicht om met een volledige nieuwe plaat te komen. Het gevolg is echter wel dat dit album eerder ertoe aanzet het debuut weer eens uit de kast te pakken dan deze veelvuldig te draaien.