Nadat de voorvaderen van de Noorse dames van Katzenjammer zo’n duizend jaar geleden de oude wereld veroverden, wil dit collectief hetzelfde doen met zijn muziek. Nu een stuk vreedzamer, met een kusje op je voorhoofd.

Katzenjammer is een meidenband, bestaande uit de multi-instrumentalisten en zangeressen Anne Marit Bergheim, Solveig Heilo, Marianne Sveen en Turid Jørgensen. Het folkkwartet werd in 2005 opgericht en vernoemde zich naar de Amerikaanse strip The Katzenjammer Kids, voor het eerst opgetekend in 1897.

In Noorwegen is The Katzenjammer Kids nog altijd een populaire stripreeks en de dames zagen gelijkenissen tussen zichzelf en de vier hoofdkarakters uit de laat-Victoriaanse beeldverhalen. In 2008 verscheen het debuutalbum van Katzenjammer, Le Pop, en in september 2011 de opvolger A Kiss Before You Go (nu pas hier uit).

De frisse, luchtige en aanstekelijke folkpop waar de Nederlandse podia reeds mee kennismaakten, komt ook op plaat goed over. Shepherd’s Song, Soviet Trumpeter en Rock-Paper-Scissors zijn typische voorbeelden van de folky feestnummers van de band. Katzenjammer klinkt daarentegen ernstig en vroom op God’s Great Dust Storm.

Ontmoeten

Een grote diversiteit aan andere stromingen vindt zijn weg op dit album, waaronder punk (Loathsome M), new wave (Cocktails And Ruby Slippers) en Oost-Europese volksmuziek (Gypsy Flee). Vaudeville en Andrews Sisters-achtige zang ontmoeten elkaar op Cherry Pie en I Will Dance (When I Walk Away) is zelfs Springsteenesk te noemen is.

Maar niet alle liedjes zijn een schot in de roos, zoals het dronkenmanslied aan het begin of de extatische (maar niet per definitie esthetische) uitvoering van Genesis-hit Land Of Confusion. Dat alles kan de groep echter niet deren; Katzenjammer heeft zijn anker uitgegooid en loodst zichzelf naar binnen in de harten van het publiek.