De tekst op de albumhoes zal bij menig muziekliefhebber over de lippen rollen bij het horen van de naam Spiritualized, want grote bekendheid heeft deze Britse band niet bij het Nederlandse publiek. Volledig onterecht.

Spiritualized is de band rondom zanger en liedjesschrijver Jason Pierce, alias J. Spaceman. Hij formeerde Spiritualized na het uiteenvallen van zijn band Spaceman 3 in 1990, ten tijde van de revival van het genre spacerock (met eensgezinde bands als Mercury Rev, The Flaming Lips en, zij het in mindere mate, The Verve).

Pierce is het enige vaste lid van Spiritualized en Sweet Heart, Sweet Light is de zevende langspeler onder deze kap. Het opmerkelijke succes van de albums Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space (1997) en Let It Come Down (2001) in de VS en Groot-Brittannië lijkt moeilijk te overtreffen, al is dit album buitengewoon sterk.

Pierce verklaart dat Sweet Heart, Sweet Light geïnspireerd is door het integraal live spelen van zijn hitalbum uit 1997. De liedjes klinken daardoor wat toegankelijker dan die op voorganger Songs In A&E (2008). Toch verliest Pierce zich nog altijd graag in lang uitgerekte composities en zweverige jaren zeventig psychedelica.

Dronken

Zo klinkt Get What You Deserve als de mogelijke uitkomst van een nachtelijke lsd-trip van John Lennon en Syd Barrett. In Hey Jane klinken dan weer duidelijk Iggy Pop, Lou Reed en David Bowie door, terwijl Headin’ For The Top Now een aardig beeld geeft van een dronken jamsessie tussen The E Street Band en The Pixies.

Naast de kakofonische klanktapijten die Spiritualized hier legt, levert Pierce ook een aantal prachtige ingetogen liedjes af, zoals de aan Crosby, Stills & Nash refererende nummers Too Late en Freedom. In de finale van de plaat gaat Pierce in gebed, op So Long You Pretty Thing en het ontroerende Life Is A Problem. Een wonderschone biecht.