Nadat we hem twee jaar lang vooral in de hoedanigheid van coach en jurylid hebben gezien in de talentenjacht The Voice Of Holland, heeft Roel van Velzen nu zelf weer een album afgerond. Die afgelopen twee jaar komen hierop samen.

Geen wonder dan ook dat de plaat The Rush Of Life heet, want tussen het coachen van onder meer Ben Saunders door, werkte de muzikant aan een nieuwe plaat en werd hij voor het eerst vader. De pianopop die het handelsmerk werd van VanVelzen op diens debuut Unwind uit 2007 is op The Rush Of Life wel enigszins weggeëbd.

Niet dat het dance-achtige titelnummer (tevens eerste single) een representatief beeld geeft van deze plaat. Door diverse producers aan te stellen, heeft de langspeler een aangename diversiteit. Toch weten Holger Schwedt, Peter Kvint en Sacha Skarbek een goede balans te vinden die past bij de hoofdpersoon.

Roel van Velzen heeft in alle nummers een hand als auteur, behalve in Cross Your Heart (een van de auteurs maakte liedjes voor Lindsay Lohan, Delta Goodrem en Westlife). Verder werkte hij met onder meer met Tjeerd Bomhof, Michiel Flamman, Christiaan Hof en Niklas Olovson, die hits schreef voor P!nk, Esmée Denters en Ilse DeLange.

Beatlesk

Het duidelijk aan The Beach Boys en The Beatles refererende openingsnummer Sing Sing Sing (met een gastrol voor pa Kor) behoort tot de beste nummers en zou tevens een goede single zijn. De akoestische ballad If You Were Leaving vertoont eveneens Beatleske elementen. De eerste helft van dit album is overigens wel sterker dan de tweede.

Dat komt vooral omdat potentiële singlekandidaten Fight This Feeling en Wrecking Ball redelijk vooraan staan op de plaat. Nummers als The Proof en She Breathes Love kunnen zich meten met albumtracks van Train of The Fray. Roel van Velzen laat horen het vervaardigen van radiorepertoire volledig onder de knie te hebben.