Talloze acts zijn onlosmakelijk verbonden zijn met de jaren tachtig en de muziek uit dat decennium, maar er zijn er maar weinig die het geluid uit de tijd van de Koude Oorlog zo goed wisten samen te vatten als Talk Talk.

De band rondom zanger en liedjesschrijver Mark Hollis had weliswaar een typerend geluid, dat duidelijk van zijn tijdgenoten te onderscheiden is, ofschoon Talk Talk toch een zeer uitgekiende balans wist te vinden tussen de klanken van de onderkoelde new wavebands, de flamboyante synthpopacts en de stijlvolle New Romantics.

Talk Talk laveerde aanvankelijk tussen Ultravox, Orchestral Manoeuvres In The Dark en The Human League, maar bewoog zich naarmate de eighties vorderden meer naar artiesten als Duran Duran, Tears For Fears, The Blue Nile en Howard Jones. The Colour Of Spring was het meest succesvolle album van Talk Talk en bereikte in Nederland de eerste plek.

Dit album, net als zijn aanzienlijk experimentelere opvolger Spirit Of Eden uit 1988, is heruit op cd en als een dikke plak vinyl inclusief bonus audio-dvd. Ruim een kwart eeuw na dato heeft The Colour Of Spring nog niks aan schoonheid ingeboet. Opener Happiness Is Easy grijpt je meteen bij de kladden met zijn infectieuze beat en urgente orgeltonen (van Steve Winwood).

Retour

Hollis en producer annex coauteur Tim Friese-Greene (eerder verantwoordelijk voor het succes van Tight Fit) leken zich in 1986 te realiseren dat new wave op zijn retour was, wat het warmere geluid ten opzichte van voorgangers The Party’s Over (1982) en It’s My Life (1984) verklaart. De rol van de synthesizers is minder dominant dan voorheen.

Tegenover complexe en lang uitgesponnen composities als Time It’s Time en het verstilde April 5th staan echter ook regelrechte pophits als Living In Another World en uiteraard Life’s What You Make It. Op de audio-dvd is bovendien B-kantje It’s Getting Late In The Evening toegevoegd. Voor fans bevat deze heruitgave niks nieuws, maar het blijft een briljant album.