Met This Machine laat de band The Dandy Warhols (die je nog kent van reclameliedje Bohemian Like You) horen tot de betere liedsmeden in het indiegenre te behoren.

Als we op de hoes af mogen gaan, refereert de titel naar de gevleugelde woorden van Woody Guthrie. Toevallig valt de uitgave van dit album ongeveer samen met het verschijnen van de nieuwe langspeler van Brian Jonestown Massacre, een band waarmee The Dandy Warhols een innige relatie van aantrekking en afstoting hebben.

Hoewel beide bands onmiskenbaar overeenkomen in hun zicht- en hoorbare liefde voor The Velvet Underground en hun ironische psychedelische houding, zijn het toch vooral de contrasten die in het oog springen als je beide nieuwelingen naast elkaar legt.

Waar Aufheben een experimentele, sterk op freakfolk en oosterse klanken geënte sfeerplaat is, floreert op This Machine de traditionele liedschrijverij met een elftal organisch geconstrueerde nummers die gemakkelijk in het hoofd blijven haken.

Vreemd

Een stuk als Rest Your Head zou je zelfs gerust radiovriendelijk mogen noemen. Over het geheel genomen ademt de schijf echter ontegenzeggelijk een te vreemde atmosfeer om grijsgedraaid te kunnen worden op een commercieel station.

Neemt niet weg dat dit album best eens een aardige ‘collegehit’ zou kunnen worden door zijn zowel toegankelijke als alternatieve karakter, met Don’t Shoot She Cried als aangename afwijking. De prachtige hoes vormt trouwens een extra motief tot aanschaf.
 

Luister dit album op Spotify