De titel doet de wijsgeer misschien vermoeden dat Brian Jonestown Massacre zich op zijn nieuwste plaat onderdompelt in Hegeliaanse dialectiek, terwijl de hoes een duik in de ruimte suggereert.

In werkelijkheid richt Aufheben zich echter vooral op het Oosten. Wellicht valt de merkwaardige titelkeuze op te vatten als een melige grap, voortvloeiend uit het gegeven dat de Amerikaanse band in aanloop naar het album bivakkeerde in een voormalige Oost-Duitse radiostudio in Berlijn. Erg Duits klinkt de schijf verder niet.

Veeleer waait de muzikale wind vanaf opener Panic in Babylon uit het nabije en verre Oosten, getuige ook toepasselijk exotisch getitelde nummers als Viholliseni Maalla, Gaz Hilarant en het met Franse vocalen doorspekte Illuminomi.

Zoals niet ongebruikelijk is in het indiegenre heeft de muziek over het geheel genomen een lichtelijk onzinnig karakter, wat nog extra benadrukt wordt door ironische liednamen als I Wanna To Hold Your Other Hand en Stairway To The Best Party.

Echo’s

Het doet echter niets af aan de kwaliteit van het elftal psychedelisch gekleurde stukken op dit album, die moeiteloos een dromerige, filmische sfeer creëren. Naast elementen van exotische folk keren daarin ook onmiskenbaar echo’s van The Velvet Underground en de (mede-)naamgever van de uitvoerende band terug.

Met de sterk door My Bloody Valentine geïnspireerde finale Blue Order New Monday eindigt deze eclectische plaat in beste ijle atmosferische stijl. Voer voor liefhebbers van freakfolk, wazige psychedelica en rare songtitels.
 

Brian Jonestown Massacre staat op 12 juni in Vera, Groningen, op 28 juni in Bitterzoet, Amsterdam en op 29 juni in Doornroosje, Nijmegen.