Toen George Harrison in 2001 overleed, liet de 'stille Beatle' weinig ongehoord materiaal achter. Na het postuum verschenen Brainwashed uit 2002, geven de erven nu zeldzame demo-opnames van hem vrij.

De heruitgave van meesterwerk All Things Must Pass in 2001 bevatte wel al premature versies van zijn liedjes, maar los van wat sporadische bonustracks (onder meer op de Dark Horse-box) kregen fans geen demo’s te horen. Martin Scorsese kreeg voor zijn docu Living In The Material World echter toegang tot het materiaal.

Fans van The Beatles hoeven niet te vrezen dat Early Takes Volume 1 net zo’n aanfluiting is als het compilatiealbum Acoustic van John Lennon destijds (2004), waarop demo’s van soms erbarmelijke geluidskwaliteit en losgekoppelde sporen van multitrackopnames met zware compressie samengevoegd waren.

Gelukkig lag er van George Harrison, zo blijkt uit de titel, nog heel wat behoorlijk demomateriaal op de planken. Nergens zijn het echt hele ruwe schetsen, maar vaak al ver gevorderde uitvoeringen of vroege studioversies waarin het eindresultaat al duidelijk te herkennen is. Zoon van Beatles-producer George Martin stelde het album samen.

Interessant

Zes van deze opnames eindigden in hun uiteindelijke versies op All Things Must Pass, terwijl Woman Don’t You Cry For Me werd bewaard tot Thirty Three & 1/3 in 1976. Verder interessant zijn Harrisons vertolkingen van de Everly Brothers-hit Let It Be Me, Dylan-nummer Mama You’ve Been On My Mind en zijn eigen The Light That Has Lighted The World.

De demo’s en proefversies tonen vooral het perfectionisme van Harrison aan. Vaak zijn de uitvoeringen nog klein, kaal en volledig akoestisch, maar zelfs met de kille geraamtes van latere klassiekers weet Harrison al te ontroeren. Gezien de niet geringe discografie van de ex-Beatle, staat ons nog heel wat te wachten als dit deel 1 uit een serie is.