In 2010 stond Chazwick Bundick met Toro Y Moi aan de wieg van de chillwave. Samen met zijn schoolvriend Ernest Greene van Washed Out vervaardigde hij dat jaar de blauwdruk voor het genre.

Zijn debuut Causers Of This werd enthousiast ontvangen als een fris nieuw geluid, waarin flarden uit de jaren tachtig doorklonken, vermengt met invloeden uit hiphop en dance. Lo-fi-slaapkamercollages die in alle ruis en echo een warm bad van herkenning en melancholie om de luisteraar heen legt.

June 2009 gaat terug op de periode voor het debuut, met enkel opnames uit de maand en het jaar uit de titel. Het geluid van een muzikant in experimentele drift, opzoek naar de balans en eigenheid in zijn geluid. Dit brengt twee nadelen met zich mee. Ten eerste klinkt June 2009 niet als een geheel.

Dit omdat het nooit de bedoeling was dit zo uit te brengen. Ten tweede zijn veel nummers niet veel verder uitgewerkt dan schetsen van ideeën. Daardoor heb je soms de indruk te luisteren naar een verzameling van grootste hits die nooit grote hits zijn geweest en ook nooit meer zullen worden. Toch is June 2009 geen overbodig album.

Diamanten

Onder schetsen en andere slaapkamer-thuisstudio-opnames bevinden zich de nodige ruwe diamanten, zoals het aanstekelijke Girl Problems, dat alle wolken met gemak uit het hoofd verwijdert. Of het speelse en funky Drive South, waarin de ontwikkeling van Toro Y Moi goed te horen is.

Hoewel Bundick zelf met zijn laatste album Underneath The Pine uit 2011 alweer een andere weg in is geslagen en chillwave niet veel langer duurde dan de zomer van 2010, is dit een aardig album voor de fans, maar baanbrekend werk moet je hier niet verwachten.