Nu ons land in zowel een financiële- als een kabinetscrisis verzeild is geraakt, is het goed om te weten dat er ook nog zekerheden zijn in het leven. Patrick Watson is er daar aan één van.

Sinds zijn debuutalbum Just Another Ordinary Day uit 2003 heeft de Canadese singer-songwriter namelijk niets dan moois uitgebracht. Adventures In Your Own Backyard is zijn vierde studiowerk – tevens zijn eerste release op het gerenommeerde indielabel Domino – en het is er wederom eentje van topniveau.

Adventures In Your Own Backyard is een in kleinere setting tot stand gekomen dan Watsons vorige twee albums. Het grootste gedeelte is namelijk opgenomen in Watsons appartement in Montreal. Dit heeft zijn weerklank op de sound van het album, die duidelijk iets meer ontspannen en zelfverzekerder is dan op eerder werk.

De dynamische orkestrale arrangementen waar Watson bekend om staat hebben gelukkig niet te lijden onder de bescheidenere opzet. Opener Lighthouse is hier al meteen een duidelijk voorbeeld van. Het begint klein met piano en Watsons herkenbare falsetstem en het eindigt met overduidelijk op Morricone geïnspireerde orkestrale pracht.

Kunstwerkjes

En zo staat het hele album vol kleine kunstwerkjes. Duidelijke uitspringers zijn single Into Giants, het spannende Morning Sheets en titeltrack Adventures In Your Own Backyard. Dat Watson ook kan overtuigen zonder zijn mond open te doen, bewijst hij op het instrumentale The Things You Do.

Aanhangers van Watsons eerdere werk kunnen Adventures In Your Own Backyard blind kopen. Voor iedereen die nog nooit iets van de Canadees beluisterd heeft, is dit een prima instapmoment. Watson schetst in 45 minuten een sprookjeswereld zonder crisissen, waar men even in weg kan vluchten. En dat kunnen we momenteel allemaal wel gebruiken.
 

Luister dit album op Spotify