De vijfde uitgave in de Deluxe Edition-reeks van ABBA-albums is de laatste voltooide plaat van het Zweedse kwartet. De nieuwe creatieve richting was een breuk met het oude, vertrouwde ABBA en tevens, zo bleek later, een afscheid.

Het is welhaast een metafoor voor de relatieperikelen van de groep. Toen The Visitors eind 1981 verscheen, waren de eens zo vrolijk lachende en gelukkig ogende ABBA-leden reeds gescheiden. Maar ook de angst voor de toen onzekere gevolgen van de Koude Oorlog speelden een rol in de liedjes op het laatste ABBA-album.

Liedjesschrijvers Benny Andersson en Björn Ulvaeus hadden behoefte aan meer muzikale en tekstuele diepgang dan op voorgaande albums. De verbroken relaties met (respectievelijk) Frida en Agnetha leverde ABBA’s meest oprechte liedjes op, in de vorm van When All Is Said And Done, Slipping Through My Fingers en One Of Us.

Anderzijds waren de arrangementen en de productie van deze ABBA-nummers complexer en conceptmatiger, zoals duidelijk geïllustreerd wordt in I Let The Music Speak, Head Over Heals en het titelnummer. Ook synthesizers en drumcomputers (reeds te horen op Super Trouper uit 1980) complementeerden het bandgeluid.

Daglicht

De enige bonustrack op deze Deluxe Edition die daadwerkelijk uit de sessies van The Visitors stamt, is de B-kant Should I Laugh Or Should I Cry. Het resterende deel (veelvuldig verkrijgbare nummers als Under Attack en Cassandra) werd pas na het verschijnen van The Visitors opgenomen, voor het album dat nooit zou het daglicht zou zien.

Weesnummers als You Owe Me One en het wonderschone The Day Before You Came worden eindelijk onderdak geboden, al is de enige nooit eerder verschenen opname hier From A Twinkling Star To A Passing Angel, in feite een medley van demoversies van prijsnummer Like An Angel Passing Through My Room. Boeiend, maar enkel voor echte ABBA-verzamelaars.