Iedere band zal zeggen dat het laatste album vernieuwend is en vooral beter dan al het voorgaande werk. Het is de perfecte manier om nieuwsgierigheid te wekken, maar lang niet altijd wordt deze belofte ook nagekomen.

Door Anathema worden dergelijke beloften steevast wel waargemaakt. Weather Systems werd ongeveer tegelijkertijd gemaakt met de voorganger Falling Deeper, waarop Anathema een orkestraal uitstapje maakte. Maar wie bang is dat door de kwantiteit ingeleverd moet worden op kwaliteit, kan rustig ademhalen.

De band, van oorsprong uit het doommetalgenre, maakt met Weather Systems duidelijk een vervolg op het in 2010 uitgebrachte We’re Here Because We’re Here, dat destijds werd uitgeroepen tot Prog Album of the Year door het muziektijdschrift Classic Rock Magazine.

Dat Anathema zich niet laat leiden door regels of verwachtingen, blijkt al meteen bij aanvang van het album. De eerste twee nummers, Untouchable Part 1 en Untouchable Part 2, zijn deels gebaseerd op dezelfde tekst en melodie.

Sfeer

De band heeft er voor gekozen om zangeres Lee Douglas meer ruimte te geven dan in het verleden. Een keuze die in grote mate bijdraagt aan de sfeer van het album. Onder andere haar vocale aandeel maken Lightning Song en The Storm Before The Calm tot hoogtepunten op het album.

De band zegt op een creatief hoogtepunt te zijn en dat is te horen. Iedere noot op Weather Systems klinkt als een weloverwogen en bewuste keuze, waardoor zowel muzikale als tekstuele diepgang naar de voorgrond treden.