In 2001 had singer-songwriter Judith Jobse een gigantische hit te pakken met haar single You. Ze won een TMF Award, kreeg een gouden plaat en toen bleef het angstvallig stil. Nu – meer dan tien jaar later – is ze toe aan een comeback.

Naar eigen zeggen viel haar toentertijd het leven als "popster" behoorlijk tegen. Het feit dat ze meer interviews gaf dan dat ze muziek maakte en een platenmaatschappij had die haar te weinig vrijheid gaf om te doen wat ze zelf wou, deed haar besluiten om haar carrière op een laag pitje te zetten. Inner Life is haar eerste album onder de naam Déva Dyne.

Een duo bestaande uit Jobse en haar levenspartner en tranceproducer Rick Snel. Snel is verantwoordelijk voor de basis van alle tracks op het album, die dan door Jobse afgemaakt en daadwerkelijk tot een song gevormd worden. Muzikaal varieert het hier tentoongespreide scala van kleine akoestische liedjes tot grote, haast gotisch aandoende drama's.

Jobse's sterke en herkenbare stem brengt dit alles tot een goed einde, maar eigenlijk maar ternauwernood. Want er staat pijnlijk genoeg maar één liedje op het album dat echt goed is en dat is de akoestische uitvoering van You, die als bonustrack aan Inner Life toegevoegd is.

Amateuristisch

De rest van de liedjes zijn op geen enkele manier memorabel en met name tekstueel soms zelfs wat amateuristisch. Zo verwacht je op In My Dreams – waarin Jobse de perfecte man bezingt – een twist tegen het einde, die nooit komt, en is de strekking van Fools Rule The World nogal een cliché.

Ook de productie – mede in handen van Snel – is net niet overtuigend genoeg en al heel zeker niet in vergelijking met de fantastische productie van You, die meer dan tien jaar na dato moderner en vooruitstrevender klinkt dan heel Inner Life. Zonde, want de prachtige stem van Jobse verdient beter.