"Scream for me Chili", scandeert Bruce Dickinson meermaals op En Vivo!, het verse livealbum van Iron Maiden. Het is een concertregistratie van één van de grootste shows die Iron Maiden gaf tijdens zijn meest recente wereldtournee.

Met vier live-cd’s binnen tien jaar tijd (we rekenen Beast Over Hammersmith uit de boxset Eddie’s Archive gemakshalve even niet mee) en even zoveel live-dvd’s, kunnen we gerust stellen dat de tournees van Iron Maiden immer zorgvuldig gedocumenteerd worden. Zo ook The Final Frontier World Tour, uit 2010 en 2011.

Op 10 april 2011 deed Iron Maiden Estadio Nacional in de Chileense hoofdstad Santiago aan. Maiden trok daar alle registers open voor vijftigduizend man publiek; een lichtshow waar je hoofd van tolt, flitsende videobeelden, een enorme replica van mascotte Eddie en uiteraard de band zelf, als een geoliede machine op de bühne.

De nadruk ligt met name op materiaal van het laatste studioalbum, The Final Frontier, dat ruim een derde van de setlist beslaat. Nummers als El Dorado, Coming Home en When The Wild Wind Blows zijn al helemaal ingeburgerd in de liveshow van Iron Maiden en staan dan ook op prominente plekken ingepland.

Onverminderd

Maar ook het oudere materiaal wordt met onverminderd enthousiasme gebracht. The Trooper, 2 Minutes To Midnight, The Evil That Men Do en The Number Of The Beast lijken verplichte nummertjes voor de band, maar worden beslist niet routineus afgewerkt. Het leuke van Iron Maiden is dat niet ieder concert een Best Of-gehalte heeft.

Zeker gezien het aantal livealbums dat de band op zijn naam heeft staan, is dat wel prettig. Het volledige concert is uitgebracht als dubbel-cd en en als dubbel-dvd. De tweede schijf van de dvd-uitgave bevat de anderhalf uur durende documentaire Behind The Beast, over de totstandkoming van deze tournee. Erg onderhoudend.