Meiden die medio jaren negentig geabonneerd waren op Hitkrant of Popfoto keken wekelijks uit naar de posters in hun favoriete lectuur. Want daar in het midden stonden ze dan; de boys van East 17. Twintig jaar later zijn de terug.

East 17 werd in 1992 geïntroduceerd als het macho broertje van boybands als Take That en Wet Wet Wet, ook al waren de heren van die groepen achter de schermen bepaald niet de braafste jongetjes van de klas. Achter het stoere imago van East 17 gingen desondanks tamelijk onschuldige popliedjes schuil.

Met een tiental hits deed het kwartet het ook erg goed in Nederland. Met name de singles It’s Alright, Around The World, Steam, Thunder en Stay Another Day waren enorm succesvol. Na tanend succes verliet East 17 in 1999 het toneel, om sporadisch nog terug te keren op televisie en een handvol podia in de jaren erna.

Dark Light is het vijfde studioalbum van East 17 en de eerste sinds Resurrection uit 1998. Op dat album was East 17 reeds gereduceerd tot een drietal (en de naam ingekort tot E-17). Toen was Tony Mortimer absent, ditmaal moet de groep het stellen zonder voormalig leadzanger Brian Harvey. Een voelbaar gemis.

Resterend

Niet dat Harvey de meest briljante vocalist was, maar zijn stemgeluid drukte wel een belangrijke stempel op de groep. Bovendien zijn de resterende leden (John Hendy, Terry Coldwell en de teruggekeerde Mortimer) bepaald geen sterzangers te noemen. Ook de kwaliteit van de liedjes zelf is er niet op vooruit gegaan.

De productie van Tony Mortimer en Bob Rose is het grootste manco van de plaat. Hadden Phil Harding en Ian Curnow nog achter de knoppen gezeten, dan had Dark Light mogelijkerwijs best aardig kunnen uitpakken, al was het maar als een geste naar de fans van weleer. Dit album zal geen nostalgie oproepen bij de bakvissen van toen.