Op 21 april 2003 ontviel ons één van de grootste zangeressen die ooit haar stem op plaat heeft vastgelegd. Eunice Kathleen Waymon alias Nina Simone heeft ons echter een schat aan muziek achtergelaten. Een deel daarvan is te vinden op Collector.

Het verzamelalbum Collector is eigenlijk bestemd voor de Franse markt, waar het door Universal wordt uitgebracht, maar de plaat krijgt ook een Nederlandse release middels het concurrerende Warner Music. De fraaie hoes door illustrator Paul Rogers (niet te verwarren met zanger Paul Rodgers) verdient ook een eervolle vermelding.

Maar het gaat om de muziek en Collector bevat negentien van de beste nummers uit de beginperiode van Nina Simone. Alle liedjes zijn afkomstig van de eerste vijf albums die ze uitbracht, tussen 1958 en 1961. Openingsnummer My Baby Just Cares For Me (pas een hit in 1987) is de enige van het debuutalbum Little Girl Blue.

Ondanks de betrekkelijk korte periode waar Collector uit put, bevat het album een grote variëteit. Zo zijn er de uitbundige jazznummers Forbidden Fruit en You’ve Been Gone Too Long, broeierige blues in de vorm van Fine And Mellow en Rags And Old Iron, plus prachtige ballads als The Other Woman, I’ll Look Around en Exactly Like You.

Mazzel

Het ruime vijftig jaar oude materiaal is nog steeds even sprankelend als toen. Nu had Nina Simone de mazzel dat ze enkele briljante liedjesschrijvers als tijdgenoten had, waaronder George Gershwin, Oscar Brown Jr., Benny Goodman, Gus Kahn, Ned Washington en Victor Young, van wie ze allen een nummer zingt hier.

Maar we zouden Nina Simone tekort doen door de hoge kwaliteit van haar uitmuntende discografie enkel toe te schrijven aan de gevierde componisten en tekstschrijvers van het American Songbook. Simone’s soms fragiele, soms speelse pianospel en haar vocalen vol verlangen en vuur maakten haar immers tot een icoon.