Hiphoptrio De La Soul vertegenwoordigt een zeker verlangen naar hiphop van weleer; een tijd waarin de jonge muziekstroming vol liep van authentiek talent dat stond te springen om haar boodschap te verkondigen.

Op hun nieuwste project First Serve grijpen De La Soul-leden Posdnuos (Plug 1) en David Jude Jolicoir (Plug 2) terug naar één van de meest herkenbare tools van de hiphop: de skit. Zestien tracks lang wordt de luisteraar meegesleurd in de komische avonturen van de ambitieuze Deen en Jacob.

First Serve is opgebouwd als een genrefilm. Posdnous en Dave starten elk nummer met een korte opvoering waarin ze, volledig in karakter, hun personages tot leven brengen. De onschuldige Deen is introvert en wordt continue in de problemen geholpen door levensgenieter Jacob.

Dit project is verfrissend upbeat en vrolijk. De producties zijn volgens ouderwets recept in elkaar gezet en herbergen daarom veel nostalgische elementen. De inhoud is grappig, luchtig en vooral speels. First Serve is geen officiële De La Soul-plaat; het is een experiment, dat zowel geslaagde als minder geslaagde segmenten kent.

Aanstekelijk

Het eerste kwartier van First Serve is ijzersterk. Opening Credits is een klassiek hiphopnummer met overduidelijke funkinvloeden. Pushin’ Aside, Pushin’ Along zet de trend voort, maar dan met een iets serieuzere toon. De aanstekelijke beat van The Work maakt plaats voor Small Disasters, dat doet denken aan het betere werk van Dr. Dre.

Het middensegment van First Serve levert aan kwaliteit in door een overvloed aan interludes. Pop Life, de uitblinker op dit project, maakt veel goede met zijn vakantiegevoel en warme bossanova-intro. First Serve haalt bij lange na niet het niveau van The Grind Date, maar is desondanks een waardige aanvulling op de discografie van De La Soul.