De titel Simply The Best doet vermoeden dat het hier om een verzamelalbum gaat met de beste liedjes van Ruth Jacott. Toch is het album geen collectie met oud werk, maar het bevat wel een aantal van de mooiste nummers die Jacott ooit zong.

Op het livealbum Simply The Best eert Ruth Jacott haar favoriete zangeressen. Succesvolle zwarte vocalisten die nog altijd tot de verbeelding spreken: Diana Ross, Billie Holiday, Shirley Bassey, Chaka Khan, Dinah Washington, Roberta Flack, Nina Simone, Gladys Knight, Aretha Franklin, Etta James, Tina Turner en Beyoncé.

Repertoire waar Ruth Jacott – ook zo’n "powerhouse" – goed mee uit de voeten kan. Die krachtige stem laat ze nogmaals duidelijk horen op de blueskraker I’d Rather Drink Muddy Water en op het strijdlustige titelnummer (dat Bonnie Tyler al eerder op plaat zette dan Tina Turner). Maar ook kleine liedjes gaan Jacott uitstekend af.

De vocale capaciteiten van Ruth Jacott hoeven we niet meer onder de loep te leggen, want in haar ruim twintigjarige carrière heeft de zangeres zich al ruimschoots bewezen. Desondanks is Simply The Best een interessante staalkaart van Jacotts kunnen, alsmede een verzameling van haar favoriete liedjes.

Onmogelijk

Maar hoe mooi Jacott de liedjes ook zingt (My Man van Billie Holiday als onbetwist hoogtepunt), het is zelfs voor haar onmogelijk om de originele versies te overtreffen. Niet dat ze ook maar een moment het idee zal hebben gehad om dat te doen, maar Jacott biedt wel zeer geslaagde coverversies van nummers die iedereen meezingt.

Daarbij is geprobeerd om zo dicht mogelijk de originele opnames te benaderen, al kleeft er toch een typisch Hollands variétésausje aan de arrangementen. Ook zijn er wat rare knipjes gemaakt in de nummers (vanwege de speelduur van de cd). Op de dvd zijn de nummers in zijn geheel te bewonderen. Daar is Ruth Jacott echt op haar best.