Salmiak en suiker. In kleine bolletjes verpakte smaakexplosies, die na een proces van nauwkeurig en voorzicht zuigen door een klein gaatje in de suikerwand in een scherpe golf door het zoet heen snijden.

Een heerlijk contrast in smaken. Het debuut van Space Siren, in 2005 geboren uit de restanten van Seesaw, is als zo’n salmiaksnoepje. Met Mr Wagner, Please Give Us A Call van begin tot einde gevuld met zoetgevooisde pop, scherp snijdende shoegaze en noiserockgitaren floreert de band uit Voorhout in contrast.

De zwoele, soms angstig verleidelijke stem van Gwendolien Douglas (ergens tussen Kim Gordon en Kim Deal) wordt als door een psychiatrische dwangbuis omwonden met snerpende geluidsgolven. Daar onder drumt drumster Duivenvoorde de overgebleven kieren haast dwangmatig dicht.

Als een pulserende naaimachine ratelt en roffelt zij gejaagd door. Het geluid op Mr Wagner, Please Give Us A Call komt niet geheel uit de lucht gevallen. In tien nummers wordt breed geparafraseerd uit het alternatieve oeuvre van de vroege jaren negentig.

Optelsom

Sonic Youth, My Bloody Valentine en nog een hele rij minder bekende noisepopgoden die ook in de bandbio worden genoemd, zijn verwerkt in het geluid van Space Siren; de optelsom van deze invloeden plus een stukje Voorhout. In de productie zorgt gitarist Corno Zwetsloot voor een voortdurend open geluid.

Elke toon herkenbaar in de harde suikerwand met hier en daar een luide eruptie, die dan als een salmiakgolf de het geheel overspoeld. En dat maakt Mr Wagner, Please Give Us A Call een erg lekker snoepje, dat weliswaar bekend smaakt, maar toch weet te verrassen.


Space Siren presenteert het album vrijdagavond in Vera, Groningen.