Ruim twee jaar na het groots opgezette Design Your Universe komt Epica met het niet minder epische en bombastische, maar wel ietwat toegankelijkere Requiem For The Indifferent op de proppen. Alles aan deze plaat is weer tot in de puntjes verzorgd.

De symfonische metalband onder bezielde aanvoering van gitarist en brulboei Mark Jansen heeft ook op zijn nieuwste album weer alle registers opengetrokken om de hongerige aanhang van rijkelijk gevuld en gevarieerd luistervoer te voorzien. Dat wordt al meteen duidelijk tijdens het introstuk Karma met zijn rondzwevende koren.

Ook de kenmerkende volle sopraanzang van Simone Simons is hierop al aanwezig. Het daaropvolgende Monopoly On Truth zet met zijn meer dan zeven minuten en uiteenlopende sferen de toon voor dit zwaar uitgesponnen album.

Opvallend is echter dat het ondanks zijn omvang en complexiteit goed benaderbaar blijft, onmiskenbaar teken van de voldragenheid van de composities. Hetzelfde kan gezegd worden voor het oosters getinte titellied en de majestueuze afsluiter Serenade Of Self-Destruction.

Hitpotentie

Met Storm The Sorrow lijkt de band zelfs waarachtig een nummer dat niet gespeend is van hitpotentie te hebben afgeleverd. Sterke contrasten als tussen het filmische Delirium en het stevige en progressieve Internal Warfare zorgen er bovendien voor dat het album niettegenstaande zijn onbescheiden lengte eenvoudig blijft boeien.

Door zijn combinatie van symfonische rijkdom en melodieus vernuft zal deze schijf wellicht niet alleen oude liefhebbers kunnen bekoren, maar ook verse geïnteresseerden (bijvoorbeeld uit de hoek van filmmuziekfanaten) aantrekken. Het zou zonder meer verdiend zijn.


Epica staat op 10 maart in Escape, Veenendaal, op 16 maart in 013, Tilburg en 23 mei in Paard van Troje, Den Haag.
 

Luister dit album op Spotify